Blok czekoladowy FIT

Uwielbiam gorzką czekoladę. Uwielbiam też bakalie. Blok wydaje się idealnym połączeniem tych smaków. Ale typowy blok zawiera w sobie herbatniki pokruszone, a to kaloryczna bomba, więc postanowiłam blok uczynić mniej zasobnym w kalorie. i zamiast herbatników dałam płatki owsiane i otręby. Poza tym mniej masła i cukru. Bakalie i kakao – tradycyjnie. I tak oto powstał blok FIT. Słodycz – bez wyrzutów sumienia 😉

Blok czekoladowy FIT

Składniki:

– 1/2 kostki masła (100 g)

– 1/2 szklanki cukru

– 1,5 szklanki wody

– 3 łyżki kakao (30 g)

– 5 łyżek płatków owsianych (50 g)

– 3 łyżki siemienia lnianego (40 g)

– 3 łyżki rodzynek (40 g)

– 2 łyżki ziaren dyni (20 g)

– 5 łyżek otrąb pszennych (30 g)

– 40 g orzechów włoskich i laskowych

– 5 suszonych moreli

– 3 łyżki pełnego mleka w proszku (30 g)

– 1 zapach rumowy

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieścić masło, cukier, wodę i kakao. Zagotować.
  2. Do gotującej masy wsypać płatki, siemię lniane, rodzynki, ziarno dyni, otręby pszenne, posiekane drobno orzechy włoskie, laskowe oraz suszone morele. Zagotować do rozpuszczenia. Dobrze przestudzić.
  3. Do chłodnej masy dodać: mleko w proszku i zapach. Wymieszać.
  4. Masę przełożyć do foremki. Schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz