
Uwielbiam gorzką czekoladę. Uwielbiam też bakalie. Blok wydaje się idealnym połączeniem tych smaków. Ale typowy blok zawiera w sobie herbatniki pokruszone, a to kaloryczna bomba, więc postanowiłam blok uczynić mniej zasobnym w kalorie. i zamiast herbatników dałam płatki owsiane i otręby. Poza tym mniej masła i cukru. Bakalie i kakao – tradycyjnie. I tak oto powstał blok FIT. Słodycz – bez wyrzutów sumienia 😉
Blok czekoladowy FIT
Składniki:
– 1/2 kostki masła (100 g)
– 1/2 szklanki cukru
– 1,5 szklanki wody
– 3 łyżki kakao (30 g)
– 5 łyżek płatków owsianych (50 g)
– 3 łyżki siemienia lnianego (40 g)
– 3 łyżki rodzynek (40 g)
– 2 łyżki ziaren dyni (20 g)
– 5 łyżek otrąb pszennych (30 g)
– 40 g orzechów włoskich i laskowych
– 5 suszonych moreli
– 3 łyżki pełnego mleka w proszku (30 g)
– 1 zapach rumowy
Sposób przygotowania:
- W garnku umieścić masło, cukier, wodę i kakao. Zagotować.
- Do gotującej masy wsypać płatki, siemię lniane, rodzynki, ziarno dyni, otręby pszenne, posiekane drobno orzechy włoskie, laskowe oraz suszone morele. Zagotować do rozpuszczenia. Dobrze przestudzić.
- Do chłodnej masy dodać: mleko w proszku i zapach. Wymieszać.
- Masę przełożyć do foremki. Schłodzić w lodówce.