Cukinii zastosowania ciąg dalszy 😊 Dziś coś na lekko. Sałatka z cukinią i kaszą bulgur. Smaczny pomysł na drugie śniadanie, czy lunch w pracy. Danie proste i łatwe, a jednocześnie skutecznie zaspokajające głód. Zdecydowanie w wersji smakowej na słodko i bardzo aromatycznie, bo cytrusowo. Trochę w stylu hawajskim. Takie małe conieco, a jak cieszy 😉
Sałatka z cukinią i kaszą bulgur
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 200 g kaszy bulgur
- 300 ml wrzącej wody
- sól, pieprz – do smaku
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka żółta
Sos
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 cytryna
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć. Jeśli młoda, to nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Lekko posolić i poczekać, żeby puściła płyn. Płyn odlać, a miąższ odcisnąć w dłoniach.
- Kaszę wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem doprawionym do smaku sola i pieprzem. Przykryć, żeby kasza wchłonęła płyn. Wystudzić.
- Warzywa oczyścić. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Przygotować sos: do słoiczka wlać: sos sojowy, oliwę, sok pomarańczowy i sok wyciśnięty z cytryny oraz włożyć miód. Słoiczek zakręcić i wytrząchając wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
- Ząbki czosnku oraz nać pietruszki posiekać i dodać do sosu. Wymieszać.
- Warzywa wymieszać z kaszą i zalać sosem.
- Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami.