Sałatka z cukinią i kaszą bulgur

Cukinii zastosowania ciąg dalszy 😊 Dziś coś na lekko. Sałatka z cukinią i kaszą bulgur. Smaczny pomysł na drugie śniadanie, czy lunch w pracy. Danie proste i łatwe, a jednocześnie skutecznie zaspokajające głód. Zdecydowanie w wersji smakowej na słodko i bardzo aromatycznie, bo cytrusowo. Trochę w stylu hawajskim. Takie małe conieco, a jak cieszy 😉

Sałatka z cukinią i kaszą bulgur

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 200 g kaszy bulgur
  • 300 ml wrzącej wody
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka żółta

Sos

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć. Jeśli młoda, to nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Lekko posolić i poczekać, żeby puściła płyn. Płyn odlać, a miąższ odcisnąć w dłoniach.
  2. Kaszę wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem doprawionym do smaku sola i pieprzem. Przykryć, żeby kasza wchłonęła płyn. Wystudzić.
  3. Warzywa oczyścić. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
  4. Przygotować sos: do słoiczka wlać: sos sojowy, oliwę, sok pomarańczowy i sok wyciśnięty z cytryny oraz włożyć miód. Słoiczek zakręcić i wytrząchając wymieszać ze sobą wszystkie składniki. 
  5. Ząbki czosnku oraz nać pietruszki posiekać i dodać do sosu. Wymieszać.
  6. Warzywa wymieszać z kaszą i zalać sosem.
  7. Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami.

Dodaj komentarz