Zupa dyniowa z ananasem

Skoro jesień to sezon na dynię. Warzywo, które ja osobiście mogłabym zjadać codziennie i to na 5 posiłków. Dziś z banią wersja płynna: dynia w zupie, zupa z dyni, czyli po prostu zupa dyniowa, ale wcale nie trywialnie, tylko wyjątkowo. Orientalnie, trochę po hawajsku. Z dodatkiem ananasa, chilii i imbiru. Idealna strawa na rozgrzewkę. W tej wersji zupy, dynia z pozycji banalnego warzywa, zajmuje miejsce niekwestionowanej królowej stołu😊

Dla mnie coś przepysznego!

Zupa dyniowa z ananasem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chilli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, nie obierać. Przeciąć w poprzek na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Pociąć w 2. centymetrowe łuki. Ułożyć na blasze do pieczenia i upiec w piekarniku. Około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  
  2. Ananasa odcedzić, ale sok pozostawić w szklance.
  3. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim posiekaną drobno cebulę. Dodać upieczoną dynię i ananasa. Podlać sokiem z ananasa, przykryć i zagotować. Gotować 5 minut. Gdy warzywa miękkie dodać mleko i zblendować na gładką masę. Dosmaczyć solą, sosem sojowym, imbirem, chilli.
  4. Ciepłą zupę wlewać do miseczek i na wierzch posypać pokrojoną natką pietruszki.  

Dodaj komentarz