Zapiekanka z cukinii

W ogrodzie jeszcze pojedyncze cukinie. Teraz rosną zdecydowanie wolniej, więc na spokojnie można nadążyć z konsumpcją 😉 Dziś danie bez mięsa – zapiekanka z cukinii. nie chcę jej nazywać pasztetem, chociaż tak wygląda. Ale pasztet to pasztet, więc niech zostanie zapiekanka. Fajny pomysł na obiad, gdy za oknem ciepełko. Danie lekkie i pożywne.

Zapiekanka z cukinii

(2 porcje – foremki aluminiowe 3 cm na 10 cm)

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 300 g marchewki
  • 60 g cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć i jeśli okaz jest młody, to nie obierać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Posolić i odstawić na sicie do odcieknięcia płynu.
  2. Marchew umyć, zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło i włożyć na nie cebulę. Lekko zrumienić i dodać marchew. Całość smażyć 5 minut.
  5. Usmażone warzywa dodać do odciśniętej z soku cukinii. Wbić jaja, dodać kaszę i wymieszać.  
  6. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
  7. Masę wyłożyć do foremek.
  8. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe.

Dodaj komentarz