Schab pieczony z warzywami

Ostatnio lubuję się w mięsie na słodko. Z dodatkiem warzyw owoców, ale zdecydowanie słodkawym posmakiem. Dziś tak pieczony schab. Plastry zbitego mięsa ułożone na blasze piekarnika i zalane aromatyczny sosem. W trakcie pieczenia sos się redukuje (odparowuje z niego woda), zagęszcza i osiąga niesamowite walory smakowo-zapachowe. Ponadto mięso zyskuje nowy smak, a jednocześnie zachowuje miękkość i soczystość. Zredukowany sos warzywno-owocowy stanowi przepyszny dodatek. Do dania jedynie ryż, żeby niczym nie zmącić oryginalnego smaku.

Schab pieczony z warzywami

(porcja dla 8 osób)

Składniki:

  • 1500 g schabu
  • 2 szklanki esencjonalnego bulionu
  • 4 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g pieczarek
  • 10 sztuk śliwek węgierek
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • ½ szklanki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, usunąć widoczny tłuszcz na zewnątrz. Pokroić w cienkie plastry i zbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do „przegryzienia” na 3 godziny do lodówki.
  2. Przesmażyć plastry z obu stron na suchej patelni. Do apetycznego zrumienienia mięsa.
  3. Plastry mięsa przekładać na szeroką blachę. Układać jeden obok drugiego.
  4. Cebule obrać, pokroić w cienkie piórka. Podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. W czasie smażenia posolić, to cebula puści trochę wody i szybciej zmięknie.
  5. Paprykę umyć pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Smażyć 3 minuty.
  6. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i dodać do cebuli i papryki. Wymieszać.
  7. Śliwki umyć i wypestkować. Pokroić w ćwiartki. Dodać do warzyw.
  8. Warzywa zdjąć i patelnię odparzyć wrzątkiem.
  9. Przygotować sos: do miski przelać bulion oraz płyn uzyskany z odparzenia patelni. Rozpuścić w nim konfiturę śliwkową. Dodać koncentrat i wymieszać.
  10. Na mięso wyłożyć równomiernie warzywa. Zalać sosem. Wstawić do piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  11. Podawać z ryżem lub makaronem.

Dodaj komentarz