Studenci wrócili na uczelnię, więc i dla mnie nadszedł czas powrotu do pracy. Zajęcia realizowane są w różnym wymiarze czasowym, a przecież jestem zwolenniczką jedzenia w odstępach 3. godzinnych i jakoś to zorganizować trzeba. Dlatego przeprosiłam się na chwile obecną z pudełkami i wymyślam sobie posiłki, które da się zapakować do lunch boxa i zjeść w warunkach survivalowych. Dziś makaron z kurczakiem i brokułem. To danie, które może być nazwane zarówno sałatką, jeśli jedzone jest na zimno, jak i daniem obiadowym, gdy jemy posiłek podgrzany. Tak, czy inaczej smakuje fajnie 😊
Sałatka makaronowa z brokułem
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
– 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki)
– 1 duży brokuł
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka cukru
– 500 g fileta z piersi kurczaka
– 1 opakowanie sera feta light
– 150 g jogurtu naturalnego
– czosnek suszony, sól, pieprz – do smaku
– 6 łyżek ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
- Brokuł ugotować w wodzie z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Do postaci lekko miękkiej Odlać z płynu i osączyć na durszlaku. Wystudzić.
- Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni. Doprawić do smaku: solą i pieprzem.
- Fetę odsączyć z płynu i pokroić w kostkę.
- Do jogurtu dodać sól, pieprz i czosnek. Wymieszać dokładnie.
- Do miski przełożyć makaron, kurczaka, fetę i sos jogurtowy. Połączyć wszystkie składniki. Jeśli potrzeba, to doprawić jeszcze do smaku.
- Na patelni uprażyć ziarno słonecznika, wystudzić. Posypać każda porcję dania.