Sałatka makaronowa z brokułem

Studenci wrócili na uczelnię, więc i dla mnie nadszedł czas powrotu do pracy. Zajęcia realizowane są w różnym wymiarze czasowym, a przecież jestem zwolenniczką jedzenia w odstępach 3. godzinnych i jakoś to zorganizować trzeba. Dlatego przeprosiłam się na chwile obecną z pudełkami i wymyślam sobie posiłki, które da się zapakować do lunch boxa i zjeść w warunkach survivalowych. Dziś makaron z kurczakiem i brokułem. To danie, które może być nazwane zarówno sałatką, jeśli jedzone jest na zimno, jak i daniem obiadowym, gdy jemy posiłek podgrzany. Tak, czy inaczej smakuje fajnie 😊    

Sałatka makaronowa z brokułem

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

– 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki)

– 1 duży brokuł

– 1 łyżka soli

– 1 łyżka cukru

– 500 g fileta z piersi kurczaka

– 1 opakowanie sera feta light

– 150 g jogurtu naturalnego

– czosnek suszony, sól, pieprz – do smaku

– 6 łyżek ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Brokuł ugotować w wodzie z 1 łyżką soli i 1 łyżką cukru. Do postaci lekko miękkiej Odlać z płynu i osączyć na durszlaku. Wystudzić.
  3. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni. Doprawić do smaku: solą i pieprzem.
  4. Fetę odsączyć z płynu i pokroić w kostkę.
  5. Do jogurtu dodać sól, pieprz i czosnek. Wymieszać dokładnie.  
  6. Do miski przełożyć makaron, kurczaka, fetę i sos jogurtowy. Połączyć wszystkie składniki. Jeśli potrzeba, to doprawić jeszcze do smaku.
  7. Na patelni uprażyć ziarno słonecznika, wystudzić. Posypać każda porcję dania.

Dodaj komentarz