Ciasteczka razowe dynią

Pomysł na słodycz z wykorzystaniem mojego ulubionego warzywa, czyli dyni. Ciasteczka z dodatkiem pulpy z pieczonej dyni i kawałków czekolady. Córka wciąż wypieka je w wersji z mąką pszenną, a ja modyfikuję recepturę i kombinuję z mąką razową. Taką, w której mnóstwo otrąb. Amelki wypieki są pulchne, a moje zwarte, ale za to chrupiące. Tę chrupkość nadają właśnie otręby.

Ciasteczka razowe dynią

(12 sztuk)

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajo
  • 200 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 50 g pokruszonej drobno czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ponownie zmiksować.
  2. Do masy do dać puree z dyni, sól, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę korzenną. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pełnoziarnistą i pokruszoną czekoladę. 
  3. Całość wymieszać na gładką masę.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować w dłoniach ciastka wielkości włoskiego orzecha, a następnie spłaszczać je wilgotną łyżką.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 20 min. Do momentu delikatnego zarumienia.
  6. Trzeba uważać, bo ciasteczka szybko mogą się przypalić.

Dodaj komentarz