
Mój ulubiony placek serowy-pizza w wersji na bogato. Dosmaczony jajkiem na twardo, cebulą, szynką i bazyliowym pesto. Aromatyczny. Idealny. Przepyszny.
Placek serowy z pesto
(porcja na dużą blachę piekarnika)
Składniki:
- 400 g sera białego chudego
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka stołowa pesto bazyliowego
- 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 2 jajka na twardo
- 1 cebula
- 5 plastrów szynki
- 9 plastrów cukinii
- natka pietruszki – do smaku
Sposób przygotowania:
- Ser biały rozgnieść widelcem.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
- Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sól, oregano i pesto. Wymieszać.
- Masę serową ułożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut z termoobiegiem.
- Po tym czasie placek wyjąć i posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym.
- Na placek wyłożyć posiekaną w drobne półplasterki cebulę, cukinię, jajko na twarde pocięte w plastry oraz rozdrobnioną dowolnie szynkę.
- Placek ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.
- Podawać ciepłe lub wystudzone.
- Posypać pietruszką.