Placek serowy z pesto

Mój ulubiony placek serowy-pizza w wersji na bogato. Dosmaczony jajkiem na twardo, cebulą, szynką i bazyliowym pesto. Aromatyczny. Idealny. Przepyszny.

Placek serowy z pesto

(porcja na dużą blachę piekarnika)

Składniki:

  • 400 g sera białego chudego
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka stołowa pesto bazyliowego
  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka na twardo
  • 1 cebula
  • 5 plastrów szynki
  • 9 plastrów cukinii
  • natka pietruszki – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ser biały rozgnieść widelcem.
  2. Mozzarellę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  3. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sól, oregano i pesto. Wymieszać.
  4. Masę serową ułożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut z termoobiegiem.
  6. Po tym czasie placek wyjąć i posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym.
  7. Na placek wyłożyć posiekaną w drobne półplasterki cebulę, cukinię, jajko na twarde pocięte w plastry oraz rozdrobnioną dowolnie szynkę.
  8. Placek ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.
  9. Podawać ciepłe lub wystudzone.
  10. Posypać pietruszką.

Dodaj komentarz