Jesienne warzywa zapiekane w piekarniku. Tylko z oliwą, solą i pieprzem. Bez zbędnych dodatków. Każde warzywo zostaje w swoim charakterystycznym smaku. Danie wykończone pieczonym i bardzo aromatycznym żółtym serem. Posiłek wspaniały jakościowo i bardzo smaczny 😊
Warzywa zapiekane pod serem
(porcja na dwa naczynia żaroodporne o średnicy 25 cm)
Składniki:
- 1/3 dyni Hokkaido
- ½ selera korzeniowego
- 20 cm zielonej części pora
- 2 marchewki (średnie)
- 2 ziemniaki (średnie)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
- 40 g startego sera cheddar
Sposób przygotowanie:
- Dynię umyć i nie obierać. Przeciąć na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w łuki. A łuki w kostkę rozmiaru 2 na 2 cm.
- Selera obrać i pokroić w kostkę rozmiaru 2 na 2 cm.
- Pora umyć i pociąć w paski 3 cm.
- Marchew i ziemniaki umyć, obrać i pociąć w kostkę 2 na 2 cm.
- Warzywa włożyć do miski i polać oliwą. Posypać solą i pieprzem.
- Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu posypać tartym serem.
- Piec 60 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie smakuje z kefirem.