Warzywa zapiekane pod serem

Jesienne warzywa zapiekane w piekarniku. Tylko z oliwą, solą i pieprzem. Bez zbędnych dodatków. Każde warzywo zostaje w swoim charakterystycznym smaku. Danie wykończone pieczonym i bardzo aromatycznym żółtym serem. Posiłek wspaniały jakościowo i bardzo smaczny 😊

Warzywa zapiekane pod serem

(porcja na dwa naczynia żaroodporne o średnicy 25 cm)

Składniki:

  • 1/3 dyni Hokkaido
  • ½ selera korzeniowego
  • 20 cm zielonej części pora
  • 2 marchewki (średnie)
  • 2 ziemniaki (średnie)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny mielony – do smaku
  • 40 g startego sera cheddar

Sposób przygotowanie:

  1. Dynię umyć i nie obierać. Przeciąć na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w łuki. A łuki w kostkę rozmiaru 2 na 2 cm. 
  2. Selera obrać i pokroić w kostkę rozmiaru 2 na 2 cm.
  3. Pora umyć i pociąć w paski 3 cm.
  4. Marchew i ziemniaki umyć, obrać i pociąć w kostkę 2 na 2 cm.
  5. Warzywa włożyć do miski i polać oliwą. Posypać solą i pieprzem.
  6. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu posypać tartym serem.  
  7. Piec 60 min w temperaturze 180­ stopni Celsjusza.
  8. Podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie smakuje z kefirem.

Dodaj komentarz