W tym roku zebrałam z ogrodowego krzaczora, aż 9 kg owoców aronii. Wszystko wylądowało w zamrażarce (na okoliczność mrożenia owoców zakupiłam nawet nową) i wreszcie nadszedł czas na przerabianie aronii do słoików. Teściowa nauczyła mnie super przystawki: aronii z jabłkami i gruszkami. Jej smak jest niesamowicie specyficzny i oryginalny, nieporównywalny do niczego innego. Lekko cierpki, momentami wręcz gorzkawy, a jednocześnie z wyraźnie wyczuwalną słodyczą. Świetnie łączy się ze zdecydowanym smakiem mięs białych i czerwonych. Także serów pleśniowych, dojrzewających oraz twarogów. Aronię z jabłkiem i gruszką można też podawać do makaronu z serem, do ciast, naleśników, deserów, czy owsianek. Coś pysznego!
Aronia z jabłkiem i gruszką
Składniki:
- 1 kg owoców aronii
- 1 kg winnych jabłek
- 1 kg gruszek
- 20-30 dag cukru
Sposób przygotowania:
- Aronię przebrać, opłukać i przemrozić 2-3 dni w zamrażalniku. Mrożenie jest zabiegiem koniecznym, aby owoce straciły swoją charakterystyczną goryczkę.
- Owoce włożyć do garnka i wlać 1 szklankę wody.
- Gotować około 30 minut – do momentu, gdy owoce puszczą sok.
- W tym czasie obrać gruszki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do miękkiej aronii.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do rozmiękczonej aronii.
- Pogotować 5 minut.
- Dodać cukier i gotować jeszcze 10-15 minut.
- Gorącą przystawkę nakładać do słoików i natychmiast zakręcać.
- Słoiki przekładać do garnków z wodą. Tak, aby były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzować na mokro przez 10 minut.