Aronia z jabłkiem i gruszką

W tym roku zebrałam z ogrodowego krzaczora, aż 9 kg owoców aronii. Wszystko wylądowało w zamrażarce (na okoliczność mrożenia owoców zakupiłam nawet nową) i wreszcie nadszedł czas na przerabianie aronii do słoików. Teściowa nauczyła mnie super przystawki: aronii z jabłkami i gruszkami. Jej smak jest niesamowicie specyficzny i oryginalny, nieporównywalny do niczego innego. Lekko cierpki, momentami wręcz gorzkawy, a jednocześnie z wyraźnie wyczuwalną słodyczą. Świetnie łączy się ze zdecydowanym smakiem mięs białych i czerwonych. Także serów pleśniowych, dojrzewających oraz twarogów. Aronię z jabłkiem i gruszką można też podawać do makaronu z serem, do ciast, naleśników, deserów, czy owsianek. Coś pysznego!

Aronia z jabłkiem i gruszką

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 20-30 dag cukru

Sposób przygotowania:

  1. Aronię przebrać, opłukać i przemrozić 2-3 dni w zamrażalniku. Mrożenie jest zabiegiem koniecznym, aby owoce straciły swoją charakterystyczną goryczkę.
  2. Owoce włożyć do garnka i wlać 1 szklankę wody.
  3. Gotować około 30 minut – do momentu, gdy owoce puszczą sok.
  4. W tym czasie obrać gruszki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do miękkiej aronii.
  5. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do rozmiękczonej aronii.
  6. Pogotować 5 minut.
  7. Dodać cukier i gotować jeszcze 10-15 minut.
  8. Gorącą przystawkę nakładać do słoików i natychmiast zakręcać.
  9. Słoiki przekładać do garnków z wodą. Tak, aby były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzować na mokro przez 10 minut.

Dodaj komentarz