Brioche francuskie z czekoladą

Pyszne bułeczki drożdżowe. Bardzo maślane, z kawałkami gorzkiej czekolady. Takie śmieszne, bo piecze się je formując po dwie kuleczki, tak trochę, jak bałwanki. A potem wyrastają takie piękności cudnie wypełniające foremkę. Słodycz to przepyszna i warta grzechu 😉 Jedna bułeczka wystarczy by zasycić głód na – wyrafinowane w smaku – łakocie. Podczas konsumpcji ciepłych wypieków trzeba zachować ostrożność, bowiem czekolada może sparzyć 😉

Brioche francuskie z czekoladą

(15 dużych sztuk)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 500-550 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać cukry.
  2. Zasypać rozczyn 2 łyżkami mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  3. Następnie dodać rozmącone jaja. Przesianą mąkę oraz pokruszoną czekoladę. Na koniec dodać rozpuszczone, chłodne masło.
  4. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, a następnie wstawić ciasto do lodówki na 90 minut.
  6. Podzielić ciasto na 15 części dużych i tyle samo małych. Ze wszystkich porcji uformować kulki.
  7. Foremki metalowe do dużych babeczek wysmarować masłem. Na dno każdej położyć większą kulkę i na wierzch mniejszą.
  8. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  10. Odstawić do wystudzenia.

Dodaj komentarz