Jakoś dawno nie było drobnych wypieków. Czas się trochę pobawić w wycinanie, i formowanie. Idealne ćwiczenia wspomagające rozwój motoryki małej dla dzieci. A dla mnie świetna zabawa. Wypieki podzielne, więc można obdarować rodzinę i znajomych. Wygodne do wzięcia do szkoły i pracy. I dużo smaczniejsze, niż gotowe sklepowe z niewidomo jakimi dodatkami. Nadzienie można wybrać dowolne. Sprawdzi się marmolada, dżem, budyń, a nawet nutella (sic!) Ciasto lekkie i bardzo wdzięczne do wyrabiania, bo z dodatkiem chudego twarogu. Pulchniutkie i mięciutkie po wypieczeniu. Po prostu – pyszniaste! 😊
Rogaliki serowe z marmoladą
(ok. 36 sztuk)
Ciasto
Składniki:
– 250 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)
– 5 łyżek stołowych cukru (100 g)
– 2 jaja
– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)
– pół szklanki oleju
– 15 g proszku do pieczenia (1/2 typowego opakowania)
– 3,5 szklanki mąki pszennej (450 g)
– szczypta soli
Nadzienie:
– 250 g marmolady twardej
Sposób przygotowania:
- Ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko i cukry. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Można to zrobić blenderem. Dodać olej i wymieszać.
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować. Pociąć najpierw wzdłuż na duże prostokąty, a je na mniejsze kwadraty. Każdy kwadrat przeciąć na pół, uzyskując po 2 trójkąty. Na podstawę trójkąta kłaść po pół łyżeczki marmolady
- Każdy mały trójkącik zwijać zaczynając od podstawy. Zaginać brzegi i uformować w rogalik.
- Rogaliki kłaść na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach 4 na 4 sztuki.
- Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.