Rogaliki serowe z marmoladą

Jakoś dawno nie było drobnych wypieków. Czas się trochę pobawić w wycinanie, i formowanie. Idealne ćwiczenia wspomagające rozwój motoryki małej dla dzieci. A dla mnie świetna zabawa. Wypieki podzielne, więc można obdarować rodzinę i znajomych. Wygodne do wzięcia do szkoły i pracy. I dużo smaczniejsze, niż gotowe sklepowe z niewidomo jakimi dodatkami. Nadzienie można wybrać dowolne. Sprawdzi się marmolada, dżem, budyń, a nawet nutella (sic!) Ciasto lekkie i bardzo wdzięczne do wyrabiania, bo z dodatkiem chudego twarogu. Pulchniutkie i mięciutkie po wypieczeniu. Po prostu – pyszniaste! 😊

Rogaliki serowe z marmoladą

(ok. 36 sztuk)

Ciasto

Składniki:

– 250 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)

– 5 łyżek stołowych cukru (100 g)

– 2 jaja

– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)

– pół szklanki oleju

– 15 g proszku do pieczenia (1/2 typowego opakowania)

– 3,5 szklanki mąki pszennej (450 g)

– szczypta soli

Nadzienie:

– 250 g marmolady twardej

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko i cukry. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Można to zrobić blenderem. Dodać olej i wymieszać.
  2. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować. Pociąć najpierw wzdłuż na duże prostokąty, a je na mniejsze kwadraty. Każdy kwadrat przeciąć na pół, uzyskując po 2 trójkąty. Na podstawę trójkąta kłaść po pół łyżeczki marmolady
  5. Każdy mały trójkącik zwijać zaczynając od podstawy. Zaginać brzegi i uformować w rogalik.
  6. Rogaliki kłaść na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach 4 na 4 sztuki.
  7. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Wystudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz