Zostałam poproszona o przygotowanie receptury na tort urodzinowy dla wnuczki koleżanki. Ale żeby nie było zbyt prosto, to mała jest alergiczką. Nie może jeść ani jaj, ani produktów mlecznych. I weź tu człowieku upiecz ciasto, które będzie smaczne… Zaczęłam kombinować i mam! Żeby ciasto było zdrowe, wyszłam od ciasta marchewkowego. Jajka zastąpiła mieszanka uwodnionego siemienia lnianego i zmiksowany banan, a masło skrobia ziemniaczana i olej. Masa do przełożenia z galaretki i mleka roślinnego. Wyszło coś pysznego. Dla alergików – jak znalazł!
Ciasto bez jaj i nabiału
(tortownica o średnicy 28 cm)
Ciasto
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1/2 szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 banan
- ½ szklanki mleka migdałowego
- ½ szklanki oleju
- 3 duże sztuki marchewki (450 g)
Masa
Składniki:
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1 litr mleka migdałowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wiórków kokosowych – do posypania
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać składniki suche: mąki, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną, sodę, sól. Wymieszać.
- Siemię lniane zalać 1/3 szklanką wody. Odstawić do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie dodać do masy ciasta.
- Banana zblendować. Dodać do pozostałych składników ciasta. Wlać olej i mleko migdałowe.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok. Masy marchwiowej powinny być 2, ugniecione szklanki. Utartą marchew dodać do ciasta.
- Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.
- Przeciąć ciasto na dwie części.
- Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku. Dobrze wymieszać. Wystudzić i wlać do mleka. Odstawić do zgęstnienia. Do gęstniejącej masy dodać kakao i wymieszać mikserem. Tężejącą masę wylać na część ciasta. Przykryć drugą częścią.
- Na wierzch wylać polewę czekoladową, przygotowaną wg przepisu: https://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
- Posypać wiórkami kokosowymi.
- Odstawić do całkowitego zgęstnienia.