Ciasto bez jaj i nabiału

Zostałam poproszona o przygotowanie receptury na tort urodzinowy dla wnuczki koleżanki. Ale żeby nie było zbyt prosto, to mała jest alergiczką. Nie może jeść ani jaj, ani produktów mlecznych. I weź tu człowieku upiecz ciasto, które będzie smaczne… Zaczęłam kombinować i mam! Żeby ciasto było zdrowe, wyszłam od ciasta marchewkowego. Jajka zastąpiła mieszanka uwodnionego siemienia lnianego i zmiksowany banan, a masło skrobia ziemniaczana i olej. Masa do przełożenia z galaretki i mleka roślinnego. Wyszło coś pysznego. Dla alergików – jak znalazł!

Ciasto bez jaj i nabiału

(tortownica o średnicy 28 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 banan
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • ½ szklanki oleju
  • 3 duże sztuki marchewki (450 g)

Masa

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 litr mleka migdałowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wiórków kokosowych – do posypania

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać składniki suche: mąki, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną, sodę, sól. Wymieszać.
  2. Siemię lniane zalać 1/3 szklanką wody. Odstawić do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie dodać do masy ciasta.
  3. Banana zblendować. Dodać do pozostałych składników ciasta. Wlać olej i mleko migdałowe.
  4. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na małych oczkach. Wówczas marchewka puści sok. Masy marchwiowej powinny być 2, ugniecione szklanki. Utartą marchew dodać do ciasta.
  5. Wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta.
  6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Wystudzić na kratce.
  9. Przeciąć ciasto na dwie części.
  10. Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku. Dobrze wymieszać. Wystudzić i wlać do mleka. Odstawić do zgęstnienia. Do gęstniejącej masy dodać kakao i wymieszać mikserem. Tężejącą masę wylać na część ciasta. Przykryć drugą częścią.
  11. Na wierzch wylać polewę czekoladową, przygotowaną wg przepisu: https://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
  12. Posypać wiórkami kokosowymi.
  13. Odstawić do całkowitego zgęstnienia.

Dodaj komentarz