Brownie rumowe z kaszą gryczaną

Świąteczna słodycz w wersji FIT. Ciasto ciężkie, gęste i esencjonalne, jak brownie. Dla nie w smaku przypomina praliny z dzieciństwa. Cukierki czekoladowe, którymi się zachwycaliśmy, a podobno były stworzone z masy ziemniaczanej. Tak, czy inaczej smakowały wybornie i były upragnioną słodyczą. Zupełnie nieoczekiwanie wrócił do mnie rumowy aromat i tamten zachwyt nad słodkim smakiem. Jak fajnie było dzieckiem być… Tak sobie myślę, że święta mają też wymiar powrotu do dawnych czasów. Takich sentymentalnych podróży, w beztroską przeszłość, Wam życzę 😘☃️⛄️❄️🎄

Brownie rumowe z kaszą gryczaną

(tortownica średnicy 20 cm)

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy gryczanej palonej
  • 100 g czekolady gorzkiej 80-90% kakao bez cukru
  • 2 banany
  • 100 g pieczonej dyni
  • 150 g Skyru naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stołowa rumu
  • ½ szklanki cukru lub 6 tabletek słodzika
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki otrąb owsianych

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotować al dente i osączyć z nadmiaru wody.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Do miski włożyć banany, pieczoną dynię, skyr, jaja, rum i cukier (lub słodzik). Zblendować na jednolitą masę.
  4. Dodać kakao, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
  5. Dodać pokruszone orzechy włoskie, i otręby. Wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz