I mamy karnawał. A jak karnawał, to muszą być pączki! Zwykle ten wypiek przeraża gospodynie. Bo ciasto musi być dobrze wyrobione, lekkie, bo zawsze jest strach, żeby nie opadło, żeby było dobrze uformowane w kulkę i żeby w czasie smażenia marmolada się nie wylała… itp. Dlatego dziś proponuję coś niezawodnego na szybko. Coś idealnego dla pań, które nie mają czasu czekać na wyrastanie pączków drożdżowych – pączusie z serkiem homogenizowanym. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i od razu można je smażyć. Nie trzeba nic gnieść, ani wyrabiać. Porcje ciasta nakłada się łyżką bezpośrednio na gorący olej. Ich przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil. A frajda super, bo mają cudaczne kształty. Sami zobaczcie! 😊
Szybkie pączusie
(porcja na około 10 pączków)
Składniki:
- 3 całe jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g serka homogenizowanego
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiksować z cukrem. Dodać serek. Wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz sól. Dokładnie wymieszać.
- W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej.
- Cukier puder wymieszać w miseczce z cynamonem.
- Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju lub wodzie. Taka czynność zapobiegnie klejeniu się ciasta do łyżki.
- Smażyć do złotego koloru z obu stron.
- Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze.