Szybkie pączusie

I mamy karnawał. A jak karnawał, to muszą być pączki! Zwykle ten wypiek przeraża gospodynie. Bo ciasto musi być dobrze wyrobione, lekkie, bo zawsze jest strach, żeby nie opadło, żeby było dobrze uformowane w kulkę i żeby w czasie smażenia marmolada się nie wylała… itp. Dlatego dziś proponuję coś niezawodnego na szybko. Coś idealnego dla pań, które nie mają czasu czekać na wyrastanie pączków drożdżowych – pączusie z serkiem homogenizowanym. Wszystkie składniki miesza się ze sobą i od razu można je smażyć. Nie trzeba nic gnieść, ani wyrabiać. Porcje ciasta nakłada się łyżką bezpośrednio na gorący olej. Ich przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil. A frajda super, bo mają cudaczne kształty. Sami zobaczcie! 😊 

Szybkie pączusie

(porcja na około 10 pączków)

Składniki:

  • 3 całe jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Dodatkowo:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać serek. Wymieszać.
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz sól. Dokładnie wymieszać.
  3. W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej.
  4. Cukier puder wymieszać w miseczce z cynamonem.
  5. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju lub wodzie. Taka czynność zapobiegnie klejeniu się ciasta do łyżki.
  6. Smażyć do złotego koloru z obu stron.
  7. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze.

Dodaj komentarz