Placek z twarogu

Pomysł na posiłek obiadowy. Inny, niż zwykle. Placek, jak pizza, pieczony w piekarniku. Miejsce typowej w wypiekach mąki, zajmuje twaróg. Dodatkami do placka są cebula, szynka i papryka czerwona. Danie dużo lżejsze, niż typowa pizza, ale nie ustępuje jej smakiem.  Wyborny wypiek przy minimum wysiłku. Spróbujcie 😊

Placek z twarogu

(porcja na dużą blachę piekarnika)

Składniki:

  • 400 g sera białego chudego
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 5 plastrów szynki
  • 1 papryka czerwona
  • szczypiorek – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser biały zblendować blenderem.
  2. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sól i oregano. Wymieszać.
  3. Masę serową ułożyć równomiernie na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut z termoobiegiem.
  5. Po tym czasie placek wyjąć i posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym.
  6. Na placek wyłożyć posiekaną w drobne półplasterki cebulę, szynkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
  7. Placek ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.
  8. Podawać ciepłe lub wystudzone.
  9. Posypać szczypiorkiem.

Dodaj komentarz