Dziś w menu zapiekanka. Inna, niż zwykle, bo warzywa i mięso są surowe. Całość piecze się w sosie podobnym do beszamelu, ale z tartą mozzarellą i jogurtem naturalnym. Po upieczeniu smak zadziwiająco delikatny, lekko słodkawy. Warzywa pozostają nieco chrupiące, co czyni zapiekankę ciekawą pod względem wrażeń nie tylko smakowych i zapachowych, ale też teksturo-twórczych. Konsystencja zaskakuje mnogością bodźców. Hmmm… tak sobie myślę, że człowiek jest jednak istotą mega zmysłową. Choć – z pewnością – nie każdy 😉
Makaron zapiekany z warzywami
(8 porcji)
Składniki:
- 2 marchewki (180 g)
- 1 papryka czerwona (130 g)
- 10 cm pora (120 g)
- 1/2 brokuła (180 g)
- 840 g mięsa z fileta kurczaka
- sól, pieprz, czosnek suszony, curry – do smaku
- 200 g makaronu
Sos
- 40 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 20 g mąki
- 400 ml mleka
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 kulka mozzarelli (250 g)
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.
- Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
- Pora umyć i pociąć w półplasterki.
- Brokuła podzielić na różyczki.
- Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem i curry.
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
- Przygotować sos: masło rozpuścić a garnku, dodać drobno posiekany czosnek, a następnie mąkę i zasmażyć przez minutę. Zestawić z ognia i dodać mleko. Rozprowadzić dokładnie, żeby nie było grudek. Następnie dodać jogurt i startą na tarce mozzarellę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na dno naczynia wyłożyć makaron. Na niego pozostałe składniki: marchew, mięso, brokuły, paprykę i pora. Całość zalać ciepłym sosem.
- Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bez przykrycia.
- Podawać ciepłe.