Makaron zapiekany z warzywami

Dziś w menu zapiekanka. Inna, niż zwykle, bo warzywa i mięso są surowe. Całość piecze się w sosie podobnym do beszamelu, ale z tartą mozzarellą i jogurtem naturalnym. Po upieczeniu smak zadziwiająco delikatny, lekko słodkawy. Warzywa pozostają nieco chrupiące, co czyni zapiekankę ciekawą pod względem wrażeń nie tylko smakowych i zapachowych, ale też teksturo-twórczych. Konsystencja zaskakuje mnogością bodźców. Hmmm… tak sobie myślę, że człowiek jest jednak istotą mega zmysłową. Choć – z pewnością – nie każdy 😉   

Makaron zapiekany z warzywami

(8 porcji)

Składniki:

  • 2 marchewki (180 g)
  • 1 papryka czerwona (130 g)
  • 10 cm pora (120 g)
  • 1/2 brokuła (180 g)
  • 840 g mięsa z fileta kurczaka
  • sól, pieprz, czosnek suszony, curry – do smaku
  • 200 g makaronu

Sos

  • 40 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 kulka mozzarelli (250 g)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.
  2. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  3. Pora umyć i pociąć w półplasterki.
  4. Brokuła podzielić na różyczki.
  5. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem i curry.
  6. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  7. Przygotować sos: masło rozpuścić a garnku, dodać drobno posiekany czosnek, a następnie mąkę i zasmażyć przez minutę. Zestawić z ognia i dodać mleko. Rozprowadzić dokładnie, żeby nie było grudek. Następnie dodać jogurt i startą na tarce mozzarellę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Na dno naczynia wyłożyć makaron. Na niego pozostałe składniki: marchew, mięso, brokuły, paprykę i pora. Całość zalać ciepłym sosem.
  9. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bez przykrycia.
  10. Podawać ciepłe.

Dodaj komentarz