Coś drobnego do kawy – ciasteczka kruche. Ale nietypowe, bo zamiast dużej ilości tłuszczu, która zawsze występuje w kruchych wyrobach, mamy w udziale ser biały. Największą frajdę miałam z wycinania tych ciastek foremką, z drewna, jak duży stempel. W kształcie ciastek, które pamiętam z dzieciństwa. Jeździłam z rodzicami do prababci Kamili, która miała mały domek, a w nim kuchnię opalaną węglem, z fajerkami. I wielki piec kaflowy w pokoju. Na piecu stała zawsze duża, papierowa torba, a w niej ogromne (tak mi się wtedy wydawało) kwadratowe ciacha, bogato obsypane cukrem kryształem. Specjalnie dla dzieci. Ten obrazek z dzieciństwa mam w pamięci zmysłowej do dziś dnia. Zapach maślanego ciasta, chrzęst rozgryzanych kryształków cukru, dźwięk chrupkości kruchych fragmentów i ta błoga słodycz rozpływająca się w ustach. Zmysłowa uczta sprzed 40 lat, a jakże żywa w pamięci!
Kruche ciasteczka
(30 sztuk)
Składniki:
- 350 g twarogu chudego (ewentualnie może być ser mielony gotowy)
- 3/4 szklanki cukru (130 g)
- 2 jaja
- 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)
- pół szklanki oleju (90 ml)
- 3 małe łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
- 3 szklanki mąki pszennej (390 g)
- szczypta soli
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki maku
- 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Ser rozdrobnić blenderem. Dodać jajko i cukry. Utrzeć na jednolity serek homogenizowany. Dodać olej i wymieszać.
- Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Do sera dodać składniki suche i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z części dodać sezam lub wiórki lub mak lub kakao. Zagnieść każdą porcję ciasta z dodatkiem smakowym.
- Każdą część rozwałkować na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką. Placek powinien być grubości ok. 0,5 cm.
- Foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciastka. Układać je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach, bo troszkę rosną.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Do nagrzanego włożyć ciasteczka, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec w tej temperaturze przez około 20 minut. Do zrumienienia.
- Wystudzić na kratce.