Fasola pieczona z jabłkiem i cebulą

Smutno mi… Staram się funkcjonować domowo i zawodowo… Dziś danie bez mięsa. Co prawda fasola była gościem mojego bloga już nie raz. Ale tym razem fasola zupełnie inaczej – pieczona w piekarniku. Nie sama, bo z cebulą i jabłkiem. Z dodatkiem czosnku, tymianku i rozmarynu. Strawa to niecodzienna. Przepysznie smakująca z wędzonym tofu.  

Fasola pieczona z jabłkiem i cebulą

(8 porcji)

Składniki:

  • 350 g fasoli drobnej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szklanka płynu z gotowania fasoli
  • 3 łyżki oliwy

Dodatek:

  • 100 g wędzonego tofu

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę umyć. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym.
  2. Odlać 1 szklankę płynu z gotowania fasoli, a ziarno odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  3. Jabłka umyć i pokroić w ósemki.
  4. Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
  5. Czosnek obrać i podzielić na ćwiartki.
  6. Doprawić ziołami i pieprzem.
  7. Do ziarna fasoli dodać rozdrobnione jabłka, cebulę i czosnek. Powtykać w różne miejsca.
  8. Płyn z fasoli wymieszać z ziołami. Zalać nim zawartość naczynia.
  9. Skropić po wierzchu olejem i zamknąć pokrywę.
  10. Wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Na ostatnie 10 minut pieczenia odkryć naczynie.
  11. Podawać na ciepło z wędzonym tofu.

Dodaj komentarz