
Nowy przepis na ciasteczka „kokosanki”. Dość ciekawy, bo ciasteczko stanowią nie tylko białka ubite na pianę z cukrem pudrem i dodatkiem wiórków kokosowych. Masę wzbogaca jeszcze dodatek masła, soku z cytryny i aromat migdałowy. Kokosanka jest chrupiąca na wierzchu i mięciutka w środku. Oczywiście spektakularny efekt wow! wyczuwalny jest najbardziej tuż po wystudzeniu. Z czasem ciasteczko chwyta wilgoć z otoczenia i sztywna część wierzchnia staje się miękka. Smak natomiast pozostaje bez zmian. Pychotka!
Ciasteczka kokosanki
(ok. 25 sztuk)
Składniki:
- 60 g masła
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuścić. Dodać połowę wiórków kokosowych. Ostudzić masę.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. do ubitych białek dodać cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Połowę piany wymieszać delikatnie z kokosem, stopniowo dodawać pozostałe wiórki.
- Małą łyżeczką nakładać niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.