Ciasteczka kokosanki

Nowy przepis na ciasteczka „kokosanki”. Dość ciekawy, bo ciasteczko stanowią nie tylko białka ubite na pianę z cukrem pudrem i dodatkiem wiórków kokosowych. Masę wzbogaca jeszcze dodatek masła, soku z cytryny i aromat migdałowy. Kokosanka jest chrupiąca na wierzchu i mięciutka w środku. Oczywiście spektakularny efekt wow! wyczuwalny jest najbardziej tuż po wystudzeniu. Z czasem ciasteczko chwyta wilgoć z otoczenia i sztywna część wierzchnia staje się miękka. Smak natomiast pozostaje bez zmian. Pychotka!

Ciasteczka kokosanki

(ok. 25 sztuk)

Składniki:

  • 60 g masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuścić. Dodać połowę wiórków kokosowych. Ostudzić masę.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. do ubitych białek dodać cukier i cały czas ubijać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  3. Połowę piany wymieszać delikatnie z kokosem, stopniowo dodawać pozostałe wiórki.
  4. Małą łyżeczką nakładać niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz