Placuszki na maślance

Pomysł na szybko na coś na ciepło. Coś drobnego. Takiego do ręki na jeden raz. Niby nic szczególnego, ale szybko, tanio i wydajnie, więc się dzielę. Przepis bardzo wygodny, gdy trzeba wyżywić paczkę głodnych urwisów. Szybko się smażą i szybko znikają z patelni. Sprawdźcie sami 😊

Placuszki na maślance

(ok. 40 sztuk)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16 g)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie na wierzch: cukier puder, dżem, miód, jogurt naturalny, syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać w misce z pozostałymi suchymi składnikami: proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym, szczyptą soli i cynamonem.
  2. Wlać maślankę i mleko wymieszane z jajkiem. Zmiksować mikserem na wysokich obrotach.
  3. Masa będzie dość gęsta i taka ma być.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Niewiele, bo placuszki smażą się dobrze na prawie suchej patelni. Nakładać łyżką stołową porcje ciasta. 1 łyżka to 1 placuszek.
  5. Smażyć na bardzo małym ogniu.
  6. Podawać posypane cukrem pudrem, polane jogurtem, miodem, syropem klonowym, albo posmarowane dżemem.

Dodaj komentarz