Dziś pomysł na szybki obiad. A może nawet bardziej na obiad, który nie musi być podany na konkretny czas. Taka zapiekanka może sobie stać w piekarniku i czekać cierpliwie na podanie na stół bez szkody na jakości. To super pomysł na posiłek dla rodziny, której członkowie o różnej porze wracają do domu. Zapiekanka dzielnie czeka w piekarniku na każdego głodnego 😊
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem
(porcja dla 8 osób)
Składniki:
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 5 szklanek bulionu
- 2 marchewki
- 1 por
- 600 g mięsa z fileta z kurczaka
- sól, pierz, curry – do smaku
- 100 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Ryż przemyć kilkukrotnie w wodzie. Ugotować w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Odcedzić.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Pora umyć i pokroić w półplasterki.
- Fileta z kurczaka pociąć w paski. Doprawić solą, pieprzem i curry.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dno ryż, następnie pora, marchew i przyprawionego kurczaka.
- Zapiekankę zalać bulionem. Na wierzch położyć żółty ser.
- Piec pod przykryciem przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyłączyć grzanie i zapiekankę zostawić jeszcze na 30 minut w gorącym piekarniku.