Tarta bananowa na żytnim spodzie

Spód żytni przypadł mi do gustu. Ale tym razem na spodzie pojawił się wsad sernikowy z bananami. Matko, jakie to dobre. Nigdy nie myślałam, że banany w cieście mogą być tak wdzięczne smakowo. Delikatne. Subtelne, ale pobudzające zmysłu do szukania źródła smaku. Kompozycja to wręcz idealna.

Tarta bananowa na żytnim spodzie

(tortownica o średnicy 25 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720 (300 g)
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (100 g)
  • ¾ szklanki cukru (125 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka krowiego (160 ml)
  • 2 jaja

Nadzienie

Składniki:

  • 2 galaretki bananowe
  • 4 szklanki wody
  • jogurt skyr naturalny 700 ml
  • 1 szklanka borówek
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki ciasta wymieszać ze sobą. Dolać mleko i rozkłócone jaja. Zarobić energicznie kruche ciasto.
  2. Ciasto rozgnieść na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelce. Zapiec w piekarniku przez 45 minut. Wystudzić.
  3. Galaretki bananowe rozpuścić w 4 szklankach wody. Wystudzić.
  4. 3 szklanki galaretki wymieszać ze skyrem. Obserwować aby masa za bardzo nie stężała przed wylaniem.
  5. Na upieczony spód wylać tężejącą masę serową. Ułożyć pokrojone w plasterki banany. Udekorować borówkami. Zalać pozostałą galaretką.
  6. Odstawić do zestalenia do lodówki.

Dodaj komentarz