W mojej kuchni fascynacja batatami trwa. Córka eksperymentuje, a ja się przypatruję, podpowiadam i fotografuję. Dziecko zmierza zdecydowanie w kierunku kuchni bez udziału mięsa. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Tymczasem na talerzu połówki batatów faszerowane fasolą, humusem i serkiem topionym, zapieczone z plastrem mozzarelli. Musiałam wstać rano i zrobić zdjęcia, bo posiłek w pudełkach powędrował do szkoły. Śliczne, prawda?
Bataty faszerowane
(2 porcje)
Składniki:
- 1 batat
- 4 łyżki fasoli czerwonej
- 10 oliwek czarnych
- 2 łyżki humusu z chilli
- 2 łyżeczki serka topionego
- 6 plastrów mozzarelli
Sposób przygotowania:
- Bataty umyć, obrać ze skórki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować około 30 minut. Do miękkości.
- Batata wyjąć z wody i wystudzić. Przeciąć na połówki.
- Łyżką stołową wydrążyć w środku otwory, w które zostanie włożone nadzienie.
- Przygotować farsz: środki z batatów rozgnieść widelcem w miseczce. Fasolę osaczyć na sicie z płynu, przełożyć do miseczki. Dodać oliwki, humus i serek topiony wymieszać.
- Wgłębienie każdej połówki ziemniaka wypełnić farszem. Na wierzch położyć plastry mozzarelli.
- Bataty wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, góra-dół przez 25 minut z termoobiegiem. Najlepiej do zapieczenia z wierzchu mozzarelli.