Bataty faszerowane

W mojej kuchni fascynacja batatami trwa. Córka eksperymentuje, a ja się przypatruję, podpowiadam i fotografuję. Dziecko zmierza zdecydowanie w kierunku kuchni bez udziału mięsa. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Tymczasem na talerzu połówki batatów faszerowane fasolą, humusem i serkiem topionym, zapieczone z plastrem mozzarelli. Musiałam wstać rano i zrobić zdjęcia, bo posiłek w pudełkach powędrował do szkoły. Śliczne, prawda?   

Bataty faszerowane

(2 porcje)

Składniki:

  • 1 batat
  • 4 łyżki fasoli czerwonej
  • 10 oliwek czarnych
  • 2 łyżki humusu z chilli
  • 2 łyżeczki serka topionego
  • 6 plastrów mozzarelli

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyć, obrać ze skórki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować około 30 minut. Do miękkości.
  2. Batata wyjąć z wody i wystudzić. Przeciąć na połówki.
  3. Łyżką stołową wydrążyć w środku otwory, w które zostanie włożone nadzienie.
  4. Przygotować farsz: środki z batatów rozgnieść widelcem w miseczce. Fasolę osaczyć na sicie z płynu, przełożyć do miseczki. Dodać oliwki, humus i serek topiony wymieszać.
  5. Wgłębienie każdej połówki ziemniaka wypełnić farszem. Na wierzch położyć plastry mozzarelli.
  6. Bataty wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, góra-dół przez 25 minut z termoobiegiem. Najlepiej do zapieczenia z wierzchu mozzarelli.

Dodaj komentarz