
Tydzień zaczynamy od czegoś na słodko. A że musi być z batatów 😉, to będą to ciasteczka korzenne. Mięciutkie i pulchniutkie. Pachnące korą cynamonu, kardamonem i gałką muszkatołową. Przygotowane z niewielką ilością cukru, bo już sam batat daje słodkawy posmak. Taki pyszny start w nadchodzący tydzień.
Ciasteczka korzenne z batatów
(6 sztuk)
Składniki:
- 100 g pure z batatów
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 30 g cukru
- 200 g mąki pszennej typ 450
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 50 g czekolady 70% kakao
Sposób przygotowania:
- Batata umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zblendować na pure.
- Dodać żółtko, rozpuszczone masło. Zblendować.
- Następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszać.
- Czekoladę zblendować w młynku i dodać do masy. Wymieszać.
- W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać dłonią na placuszki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Wystudzić na kratce.