Ciasteczka korzenne z batatów

Tydzień zaczynamy od czegoś na słodko. A że musi być z batatów 😉, to będą to ciasteczka korzenne. Mięciutkie i pulchniutkie. Pachnące korą cynamonu, kardamonem i gałką muszkatołową. Przygotowane z niewielką ilością cukru, bo już sam batat daje słodkawy posmak. Taki pyszny start w nadchodzący tydzień.

Ciasteczka korzenne z batatów

(6 sztuk)

Składniki:

  • 100 g pure z batatów
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • 30 g cukru
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 50 g czekolady 70% kakao

Sposób przygotowania:

  1. Batata umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zblendować na pure.
  2. Dodać żółtko, rozpuszczone masło. Zblendować.
  3. Następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszać.
  4. Czekoladę zblendować w młynku i dodać do masy. Wymieszać.
  5. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać dłonią na placuszki.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  7. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz