Kapusta faszerowana mięsem mielonym

Dam chwilę odpocząć batatom, ale jeszcze do nich wrócę 😊 Dziś na stole króluje kapusta. Mówią „głowa pusta”, ale w tym przypadku jest inaczej. Głowa wypełniona. I to w pełnym tego słowa znaczeniu. Najpierw wydrążona, a potem faszerowana mięchem i zapieczona. Na półmisku wygląda odlotowo. Pachnie cudnie, kroi się zabawnie. A smakuje… mmmmmhhhh… Nie ma co się tu wzbijać na wyżyny elokwencji w opisie doznać zmysłowych. Tego dania trzeba po prostu spróbować 😊

Kapusta faszerowana mięsem mielonym

(8 porcji)

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 kg mięsa z szynki  
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz – do smaku

Sos

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 3 koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści. Odciąć „wieczko” – na grubość około 1 cm. Wydrążyć w środku nożem tak, aby powstała wewnątrz wnęka, którą wypełni się farszem. Wydrążyć tak, aby zostały ścianki grubości około 2 centymetrów. Zawartość środka warto użyć do surówki.
  2. Mięso umyć, pokroić na kawałki i zemleć w maszynce do mielenie mięsa.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju roślinnego. Wystudzić.
  4. Czosnek rozgnieść na desce.
  5. Pietruszkę umyć i drobno posiekać.
  6. Dodać cebulę do mięsa. Dołożyć jajka, rozgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Nie wyrabiać masy.
  7. Kapustę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić środek farszem. Dokładnie ugniatać mięso, żeby nie było przestrzeni powietrza.  
  8. Przygotować sos: koncentrat rozpuścić w wodzie, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  9. Kilkoma łyżkami sosu polać mięso po wierzchu. Przykryć „wieczkiem”. Polać z góry pozostałym sosem pomidorowym. Tak, aby opłynął całe warzywo.   
  10. Kapustę w naczyniu przykryć papierem do pieczenia. Szczelnie zawinąć. Na papier nałożyć folię aluminiową. Błyszczącą stroną do środka, a matową na zewnątrz. Szczelnie owinąć naczynie.
  11. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach Celsjusza przez 100 minut. Następnie zostawić kapustę w piekarniku jeszcze 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć i rozwinąć z pakunku. Podawać na ciepło. Kroić trójkątne kawałki. 

Dodaj komentarz