Pizza na batatowym spodzie

Bataty opanowały naszą kuchnię. Były z nich ciasteczka, były bataty pieczone w talarkach i faszerowane. A dziś? Dziś pizza na batatowym spodzie. Bardzo nowy smak. Bardzo nowa konsystencja. Połączenie smaku słodkiego i serowego z dodatkiem szynki. Superanckie danie – polecam!

Pizza na batatowym spodzie

(porcja na dużą blachę piekarnika)

Składniki:

  • 750 g ugotowanych batatów (3 sztuki)
  • 220 g mąki pszennej
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g sera żółtego
  • 100 g szynki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obrać i ugotować do miękkości w wodzie ok. 30 minut. Zblendować na jednolitą masę. Dodać mąkę i przyprawy. Składniki wymieszać i ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skropionym olejem.
  2. Ciasto piec 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.
  3. Placek wyjąć posmarować koncentratem pomidorowym. Położyć pokrojoną w paski szynkę, starty ser i pomidorki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze na 15 minut.
  4. Wyjąć i położyć na wierzch rukolę.

Dodaj komentarz