Baton owsiany z bakaliami

Miałam ochotę na coś słodkiego. Oczywiście w grę wchodziła tylko zdrowa słodycz. Zrobiłam masę podobną do owsianych ciastek, ale lenistwo wzięło górę. Zamiast formować ciasteczka włożyłam masę do foremek malutkich do wypieku chleba. Tak oto uzyskałam Batony owsiane z bakaliami. Fajnie się to kroi. Jest wilgotne i bez problemu zachowuje świeżość. Takie ciasteczka w innej formie 😊 

Baton owsiany z bakaliami

(2 sztuki)

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (120 g)
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
  • 2 łyżki stołowe ziarna słonecznika
  • 2 łyżki stołowe pestek dyni
  • 2 łyżki stołowe rodzynek
  • 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Płatki zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do spęcznienia.
  2. Dodać jaja i wymieszać. Dołożyć nasiona, rodzynki, wiórki i cynamon.
  3. Jabłka umyć, nie obierać i pokroić w kostkę. Dodać do masy.
  4. Na koniec dodać mąkę. Wymieszać.
  5. Masę przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Kroić na plastry.    

Dodaj komentarz