
Pomysł na sałatkę z surowych warzyw z dodatkiem fasoli. Skład trochę podobny do sałatki greckiej, ale zamiast fety mamy fasolę czerwoną. Doskonały pomysł dla osób unikających w diecie produktów pochodzenia mięsnego. Idealnie wpisuje się w koncepcję diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Bomba witaminowa!
Sałatka warzywna z fasolą
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 1 sztuka sałaty lodowej
- 1 puszka fasoli czerwonej
- pół sztuki czerwonej papryki
- pół sztuki żółtej papryki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki wody
- sól, pierz – do smaku
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Sałatę lodową porwać w dłoniach.
- Fasolę odcedzić na sicie.
- Papryki umyć i pokroić w kostkę.
- Pomidorki pociąć w ćwiartki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Wszystkie warzywa wymieszać w misce.
- Do słoiczka wlać: olej, dodać musztardę, wodę, sól i pieprz. Wytrząsnąć, aby powstał jednolity sos. Sosem polać pozostałe warzywa.
- Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać.