Sałatka warzywna z fasolą

Pomysł na sałatkę z surowych warzyw z dodatkiem fasoli. Skład trochę podobny do sałatki greckiej, ale zamiast fety mamy fasolę czerwoną. Doskonały pomysł dla osób unikających w diecie produktów pochodzenia mięsnego. Idealnie wpisuje się w koncepcję diety wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Bomba witaminowa!

Sałatka warzywna z fasolą

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 sztuka sałaty lodowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • pół sztuki czerwonej papryki
  • pół sztuki żółtej papryki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki wody
  • sól, pierz – do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę lodową porwać w dłoniach.
  2. Fasolę odcedzić na sicie.
  3. Papryki umyć i pokroić w kostkę.
  4. Pomidorki pociąć w ćwiartki.
  5. Cebulę pokroić w piórka.
  6. Wszystkie warzywa wymieszać w misce.
  7. Do słoiczka wlać: olej, dodać musztardę, wodę, sól i pieprz. Wytrząsnąć, aby powstał jednolity sos. Sosem polać pozostałe warzywa.
  8. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać.

Dodaj komentarz