
Od pierwszych słów spieszę z usprawiedliwieniem – to nie mój pomysł 😊 Ja tylko gotowałam budyń, reszta, to dzieło Amelki 😊 Meeeeeeeeeeeega kaloryczny deser. Aż cukier chrzęści w zębach. Brrrr…. U nas w kokilkach, żeby wygodnie było transportować słodycz, ale taki zestaw składników świetnie nadaje się do rozłożenia w blaszce. I mamy nową wersję, świątecznego mazurka 😉
Orzechowiec
(4 porcje w kokilkach)
Składniki:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 24 herbatniki
- 4 stołowe łyżki masy kajmakowej
- 4 łyżki orzeszków arachidowych solonych
Sposób przygotowania:
- Połowę mleka podgrzać w garnku. Dodać cukier i rozpuścić.
- W pozostałej połowie mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać je powoli do gorącego mleka.
- Ugotować budyń cały czas mieszając. Wystudzić.
- Na dnie kokilki ułożyć herbatniki, wyłożyć budyń, ponownie herbatniki, następnie budyń, herbatniki, po łyżce masy kajmakowej.
- Na wierzch posypać po łyżce słonych orzeszków.