Orzechowiec

Od pierwszych słów spieszę z usprawiedliwieniem – to nie mój pomysł 😊 Ja tylko gotowałam budyń, reszta, to dzieło Amelki 😊 Meeeeeeeeeeeega kaloryczny deser. Aż cukier chrzęści w zębach. Brrrr…. U nas w kokilkach, żeby wygodnie było transportować słodycz, ale taki zestaw składników świetnie nadaje się do rozłożenia w blaszce. I mamy nową wersję, świątecznego mazurka 😉  

Orzechowiec

(4 porcje w kokilkach)

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 24 herbatniki
  • 4 stołowe łyżki masy kajmakowej
  • 4 łyżki orzeszków arachidowych solonych

Sposób przygotowania:

  1. Połowę mleka podgrzać w garnku. Dodać cukier i rozpuścić. 
  2. W pozostałej połowie mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać je powoli do gorącego mleka.
  3. Ugotować budyń cały czas mieszając. Wystudzić.
  4. Na dnie kokilki ułożyć herbatniki, wyłożyć budyń, ponownie herbatniki, następnie budyń, herbatniki, po łyżce masy kajmakowej.
  5. Na wierzch posypać po łyżce słonych orzeszków.

Dodaj komentarz