
Coś lżejszego po świętach. Pomysł na surówkę. Taką delikatną, bo ze sparzonej kapusty białej. Forma to idealna dla osób starszych i małych dzieci, które mogą mieć kłopot z należytym rozdrobnieniem kęsów. Propozycja z dodatkiem marchewki, jabłka, blanszowanego pora i natki z pietruszki. Doprawiona smakowo solą, pieprzem, sokiem z cytryny, jogurtem naturalnym i musztardą. Surówka do dania mięsnego na obiad w sam raz.
Surówka ze sparzonej kapusty
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
– pół główki młodej kapusty
– 20 cm części białej pora
– 3 marchewki
– 2 jabłka
– 1 pęczek natki pietruszki
– 2 łyżki stołowe musztardy
– 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na pół wzdłuż głąba i poszatkować drobno. Włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Przełożyć na sito, żeby odcedzić nadmiar wody i wystudzić.
- Pora pokroić wzdłuż na 4 części. Każdą z nich pokroić drobno. Przełożyć pora na sitko i zblanszować, czyli przelać wrzątkiem. Odstawić do odcieknięcia wody i wystudzenia.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Pietruszkę drobno posiekać.
- Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą i jogurtem. Dokładnie wymieszać.