Surówka ze sparzonej kapusty

Coś lżejszego po świętach. Pomysł na surówkę. Taką delikatną, bo ze sparzonej kapusty białej. Forma to idealna dla osób starszych i małych dzieci, które mogą mieć kłopot z należytym rozdrobnieniem kęsów. Propozycja z dodatkiem marchewki, jabłka, blanszowanego pora i natki z pietruszki. Doprawiona smakowo solą, pieprzem, sokiem z cytryny, jogurtem naturalnym i musztardą. Surówka do dania mięsnego na obiad w sam raz.

Surówka ze sparzonej kapusty

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– pół główki młodej kapusty

– 20 cm części białej pora  

– 3 marchewki

– 2 jabłka

– 1 pęczek natki pietruszki

– 2 łyżki stołowe musztardy

– 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego  

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na pół wzdłuż głąba i poszatkować drobno. Włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Przełożyć na sito, żeby odcedzić nadmiar wody i wystudzić.
  2. Pora pokroić wzdłuż na 4 części. Każdą z nich pokroić drobno. Przełożyć pora na sitko i zblanszować, czyli przelać wrzątkiem. Odstawić do odcieknięcia wody i wystudzenia.   
  3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  4. Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  5. Pietruszkę drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą i jogurtem. Dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz