Ja w pracy, Amelka w kuchni. Taka zamiana ról bardzo mi odpowiada. Niech się dzieje i nowe pokolenie się realizuje w moim królestwie. Córka przygotowała obiad dla rodziny i przyjaciela: rożki zapiekane z ciecierzycą. Towarzystwo zasiadło w kuchni, ja jeszcze się krzątałam w salonie. Nagle zaczęły do mnie docierać odgłosy zachwytu. Jakie to dobre! Jakie to pyszne! Amelka bomba! Na punkcie tego dania oszalał Olek. Ledwo zdążyłam wpaść do kuchni z aparatem i uwieczniłam jeszcze 3 rożki na zdjęciu. Ufff… 😉
Rożki zapiekane z ciecierzycą
(6 porcji)
Składniki:
- 1/2 szklanki ziaren ciecierzycy
- 200 g fileta z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ½ papryki czerwonej
- 1 cebula
- 4 plastry sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- oregano, sól, pieprz, papryka czerwona słodka – do smaku
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni.
- Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i rozgnieść na desce.
- Ser pokroić w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego czosnek, cebulę i paprykę. Podsmażyć.
- Do miseczki przełożyć ciepłe mięso i warzywa. Dodać ser. Doprawić nadzienie do smaku oregano, solą, pieprzem i papryką czerwoną.
- Tortille przeciąć na trzy. Zawinąć w rożki, a żeby się nie rozpadły spiąć wykałaczką.
- Ciepłym farszem wypełnić rożki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podawać ciepłe.