Rożki zapiekane z ciecierzycą

Ja w pracy, Amelka w kuchni. Taka zamiana ról bardzo mi odpowiada. Niech się dzieje i nowe pokolenie się realizuje w moim królestwie. Córka przygotowała obiad dla rodziny i przyjaciela: rożki zapiekane z ciecierzycą. Towarzystwo zasiadło w kuchni, ja jeszcze się krzątałam w salonie. Nagle zaczęły do mnie docierać odgłosy zachwytu. Jakie to dobre! Jakie to pyszne! Amelka bomba! Na punkcie tego dania oszalał Olek. Ledwo zdążyłam wpaść do kuchni z aparatem i uwieczniłam jeszcze 3 rożki na zdjęciu. Ufff… 😉

Rożki zapiekane z ciecierzycą

(6 porcji)

Składniki:

  • 1/2 szklanki ziaren ciecierzycy
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano, sól, pieprz, papryka czerwona słodka – do smaku
  • 2 placki tortilli pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni.
  3. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. 
  5. Czosnek obrać i rozgnieść na desce.
  6. Ser pokroić w cienkie paski.
  7. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego czosnek, cebulę i paprykę. Podsmażyć.
  8. Do miseczki przełożyć ciepłe mięso i warzywa. Dodać ser. Doprawić nadzienie do smaku oregano, solą, pieprzem i papryką czerwoną.
  9. Tortille przeciąć na trzy. Zawinąć w rożki, a żeby się nie rozpadły spiąć wykałaczką.  
  10. Ciepłym farszem wypełnić rożki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  11. Podawać ciepłe.

Dodaj komentarz