Surówka z kolorowej kapusty

Za oknem mamy wiosennie, więc ciągnie nas do dań lekkich. Do nowalijek. Do warzyw. Do wszystkiego, co świeże. Kolorowe. Postanowiłam przygotować surówkę, ale żeby nie było nudno, to sięgnęłam po 2 kolory kapusty jednocześnie. W jednej misce wylądowała kapusta biała i czerwona. Do nich jeszcze dużo innych kolorowych składników. Zobaczcie sami 😊

Surówka z kolorowej kapusty

(10 porcji)

Składniki:

  • ½ kapusty białej
  • ½ kapusty czerwonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jabłko

Sos

Składniki:

  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • 3 łyżki stołowe musztardy
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę białą i czerwoną oczyścić z zewnętrznych liści. Drobno poszatkować.  
  2. Posolić i zgnieść w dłoniach. Odstawić na godzinę, aby zmiękła.
  3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.
  5. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  7. Jabłko umyć, nie obierać i pokroić w drobną kostkę.
  8. Wszystkie warzywa wymieszać w misce.
  9. Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z majonezem, musztardą, jogurtem naturalnym, rozdrobnionym czosnkiem (zmiażdżonym na desce i zmieszanym z solą).
  10. Gotowym sosem polać warzywa. Wymieszać. I odstawić na 30 minut, żeby wszystkie składniki „się przegryzły”.

Dodaj komentarz