Paluszki drożdżowe

Lubicie paluszki? Kto nie lubi 😉 to jedna z ulubionych przekąsek przed TV. Niestety, z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, dość szybko wchodzi w boczki. Dlatego ja dziś mam propozycję lżejszych paluszków. Z dodatkiem otrąb i znacznie mniejszym udziałem tłuszczu. Takie pałeczki są super chrupiące. I można je przygotować w dowolnych wersjach smakowych. Nic – tylko zajadać 😊

Paluszki drożdżowe

Składniki:

– 21 g drożdży świeżych (7g drożdży liofilizowanych)

– 135 ml wody

– szczypta cukru

– 200 g mąki

– 20 g otrąb pszennych

– 50 g kaszy manny

– 3 łyżki oleju

– 1 łyżeczka soli

Na słodko:

– 1 łyżeczka maku

– 1 łyżeczka ziaren sezamu

– łyżeczka kwiatów lawendy

Na ostro:

– 1 łyżeczka papryki słodkiej

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka ziaren kminku

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszać z wodą i szczyptą cukru. Dodać odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Gdy wyrośnie dodać pozostałą mąkę, otręby pszenne, kaszę manną, olej i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  3. Podzielić ciasto na 4 lub 5 części. Do każdej dodać ziarna – w dowolnej wersji smakowej i ponowie zagnieść.
  4. Na oprószonej mąką stolnicy zrobić wałek z ciasta. Pociąć go na odcinki około 4 cm. Z każdego z nich formować długi wałeczek.
  5. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponacinać tępą stroną noża wzorek.
  6. Odłożyć na ok. 15 minut do lekkiego napuszenia. Posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie.
  7. Piec 25-30 minut w temp. 160 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz