
Lubicie paluszki? Kto nie lubi 😉 to jedna z ulubionych przekąsek przed TV. Niestety, z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, dość szybko wchodzi w boczki. Dlatego ja dziś mam propozycję lżejszych paluszków. Z dodatkiem otrąb i znacznie mniejszym udziałem tłuszczu. Takie pałeczki są super chrupiące. I można je przygotować w dowolnych wersjach smakowych. Nic – tylko zajadać 😊
Paluszki drożdżowe
Składniki:
– 21 g drożdży świeżych (7g drożdży liofilizowanych)
– 135 ml wody
– szczypta cukru
– 200 g mąki
– 20 g otrąb pszennych
– 50 g kaszy manny
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
Na słodko:
– 1 łyżeczka maku
– 1 łyżeczka ziaren sezamu
– łyżeczka kwiatów lawendy
Na ostro:
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka ziaren kminku
Sposób przygotowania:
- Drożdże wymieszać z wodą i szczyptą cukru. Dodać odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Gdy wyrośnie dodać pozostałą mąkę, otręby pszenne, kaszę manną, olej i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Podzielić ciasto na 4 lub 5 części. Do każdej dodać ziarna – w dowolnej wersji smakowej i ponowie zagnieść.
- Na oprószonej mąką stolnicy zrobić wałek z ciasta. Pociąć go na odcinki około 4 cm. Z każdego z nich formować długi wałeczek.
- Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponacinać tępą stroną noża wzorek.
- Odłożyć na ok. 15 minut do lekkiego napuszenia. Posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie.
- Piec 25-30 minut w temp. 160 stopni Celsjusza.