
Kolejna odsłona czegoś słodkiego, ale w wersji zdrowszej, niż tradycyjne batony sklepowe. Batoniki, których podstawą są płatki owsiane, otręby, suszone owoce i orzechy. Tym razem masę owsianą wylałam na blachę piekarnika. Zapiekłam i pokroiłam w paski. Owinęłam papierem do pieczenia i powstały pojedyncze batoniki. Słodycz i bogactwo błonnika pokarmowego. Trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po kolejną sztukę 😊
Batoniki owsiane z bakaliami
(duża blacha piekarnika)
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (180 g)
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 3/4 szklanki mleka (200 ml)
- 3 jaja
- 3 łyżki stołowe siemienia lnianego
- 3 łyżki stołowe ziarna słonecznika
- 3 łyżki stołowe pestek dyni
- 3 łyżki stołowe rodzynek
- 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych
- 6 orzechów włoskich
- 5 suszonych śliwek
- 5 suszonych moreli
- 5 suszonych daktyli
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki mąki pszennej razowej typ 2000
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Płatki i otręby zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do spęcznienia.
- Dodać jaja i wymieszać. Dołożyć nasiona, rodzynki, wiórki, rozdrobnione orzechy, pocięte w kostkę suszone owoce i cynamon.
- Na koniec dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Masę wylać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Kroić na plastry paski, a następnie na batoniki preferowanego rozmiaru.
- Zawijać każdy batonik w papier do pieczenia, żeby nie kleił się do dłoni.