Batoniki owsiane z bakaliami

Kolejna odsłona czegoś słodkiego, ale w wersji zdrowszej, niż tradycyjne batony sklepowe. Batoniki, których podstawą są płatki owsiane, otręby, suszone owoce i orzechy. Tym razem masę owsianą wylałam na blachę piekarnika. Zapiekłam i pokroiłam w paski. Owinęłam papierem do pieczenia i powstały pojedyncze batoniki. Słodycz i bogactwo błonnika pokarmowego. Trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po kolejną sztukę 😊

Batoniki owsiane z bakaliami

(duża blacha piekarnika)

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (180 g)
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 3/4 szklanki mleka (200 ml)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki stołowe siemienia lnianego
  • 3 łyżki stołowe ziarna słonecznika
  • 3 łyżki stołowe pestek dyni
  • 3 łyżki stołowe rodzynek
  • 3 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • 6 orzechów włoskich
  • 5 suszonych śliwek
  • 5 suszonych moreli
  • 5 suszonych daktyli
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Płatki i otręby zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do spęcznienia.
  2. Dodać jaja i wymieszać. Dołożyć nasiona, rodzynki, wiórki, rozdrobnione orzechy, pocięte w kostkę suszone owoce i cynamon.
  3. Na koniec dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  4. Masę wylać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Kroić na plastry paski, a następnie na batoniki preferowanego rozmiaru.
  7. Zawijać każdy batonik w papier do pieczenia, żeby nie kleił się do dłoni.

Dodaj komentarz